woensdag, augustus 27, 2008

Wachten op het antwoord van het Westen.

wo 27/08/08 11:55 - De Russische president Dmitri Medvedev verdedigt de Russische beslissing om de onafhankelijkheid van de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië te erkennen. Hij doet dat in een bijdrage aan de Financial Times en in een brief aan een aantal westerse leiders.

"De erkenning was de enige mogelijke besissing die we konden nemen", zei Medvedev, "rekening houdend met de wil van de plaatselijke bevolking".

Hij vergeleek de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië met de onafhankelijkheid van Kosovo. "Na de door het Westen gesteunde onrechtmatige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo was het onmogelijk om aan de mensen in Zuid-Ossetië en Abchazië te zeggen, dat hetgene wat goed was voor de Kosovo-Albanezen, niet ook goed was voor hen", zei Medvedev.

Kosovo verklaarde zich in februari eenzijdig onafhankelijk van Servië en werd daarin gesteund door de westerse landen. Moskou argumenteerde toen dat met de oprichting van een zelfstandige staat de territoriale integriteit van Servië geschonden werd.

Medvedev schrijft ook dat Rusland verschillende keren heeft geprobeerd om Georgië ervan te overtuigen geen geweld te gebruiken in de afvallige provincies.

De Georgische president Micheil Saakasjvili wou daar echter niet van weten. "Rusland had geen andere keuze dan de aanvallen neer te slaan, om levens te redden. De oorlog was niet onze keuze", aldus nog Medvedev.Welke maatstaven zal de VN in de toekomst gebruiken om volkeren al dan niet een staat toe te kennen.

Zullen alle etnische minderheden en migrantengroepen een eigen staat krijgen als ze dit willen, zal territoriale integriteit in de toekomst gepromoot worden of hangt alles af van de willekeur van de machthebbers?

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert