zondag, augustus 24, 2008

5000 mensen op ijzerwake, waaronder slechts 2500 Vlamingen.

Zo zou het toch zijn als we vrt mogen geloven.
Dat vrt af en toe wat aan gekleurde verslaggeving doet als het over de Vlaamse beweging gaat is al langer geweten. Nu lijken ze echter zelf verdeeld te zijn.

Op de site van deredactie.be vinden we een behoorlijk objectief verslag van de ijzerwake.
Maar in het bijgevoegde filmpje konden ze het toch niet laten om hun mening hierover te laten doorschemeren.
Volgens het artikel waren er 5.000 mensen, op het nieuws heeft men slechts weet van 2.500 radicale Vlamingen.
Wij vragen ons af wat die 2500 andere mensen dan waren.

zo 24/08/08 14:30 - In Steenstrate, in West-Vlaanderen, hebben zo'n 5.000 radicale Vlamingen de zevende IJzerwake bijgewoond. Voorzitter Johan Vanslambrouck riep het Vlaams Parlement op "om zijn verantwoordelijkheid te nemen en eenzijdige stappen te zetten naar onze onafhankelijkheid".

Zo'n 5.000 mensen zakten deze voormiddag af naar de weide aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck voor de radicale Vlaams-nationale bijeenkomst die traditioneel de week voor de IJzerbedevaart plaatsvindt.

Het motto van de meeting was "Nu durven met Vlaanderen". De IJzerwake startte met een eucharistieviering, gevolgd door verschillende toespraken, samenzang en vendelzwaaien. Naast de zowat voltallige partijtop en tientallen mandatarissen van Vlaams Belang waren bijna geen politici van andere partijen op de weide te zien.

In de verschillende toespraken werd de huidige politieke crisis als het bewijs gezien van het feit dat de Belgische constructie niet meer functioneert.

"Het Vlaams Parlement moet zijn verantwoordelijkheid nemen en eenzijdige stappen zetten naar onze onafhankelijkheid. (...) We roepen de Vlaamse politici dan ook op om niet langer tijd te verliezen in een zoektocht naar het onvindbare compromis met de Franstaligen", aldus Vanslambrouck.

De voorzitter verwierp ook de corridor die de Franstaligen willen. "Als Brussel en Wallonië met elkaar verbonden zijn, kunnen ze bij de ontbinding van België gemakkelijk één staat vormen", waarschuwde hij.

De IJzerweke bestaat nu zeven jaar en is een afsplitsing van de IJzerbedevaart. De IJzerwake houdt vast aan de traditionele aspecten van de Vlaamse Beweging.http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.368457
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert