zondag, augustus 10, 2008

Bejing 2008

Na Filip Dewinter en Geert Bourgeois keert ook Vlaams minister van Sport Bert Anciaux zich tegen het verbod op regionale en lokale vlaggen op de Olympische Spelen. 'De Vlaamse Leeuw is niet enkel een vreedzaam teken, het is bovendien het officieel erkende symbool en de officiële vlag van de grondwettelijk erkende Vlaamse Gemeenschap', aldus Anciaux. 'De Spelen zijn in de eerste plaats toch een sportief en apolitiek gebeuren?'

De Chinese autoriteiten laten in de stadions enkel vlaggen toe van landen die deelnemen aan de competities. Naast de Tibetaanse zal dus ook de Vlaamse vlag niet mogen wapperen in Peking. Supporters die de Vlaamse Leeuw toch bovenhalen riskeren uit het stadion gezet te worden. Deelnemers kunnen worden gediskwalificeerd. Ook in Wales, Schotland en Noord-Ierland is er kritiek op het verbod.

Eigenheid

'Het lijkt mij vanzelfsprekend dat iedereen zijn eigenheid moet kunnen behouden en uiten, ook tijdens de wedstrijden, op het veld en in de tribune', zegt Anciaux nog. 'Bovendien kan het niet dat het IOC, en het BOIC nog minder, een officieel symbool verbiedt, dat door een democratisch verkozen en gelegitimeerd parlement beslist werd. Dit gaat in tegen elk internationaal rechtsgevoel en rechtsorde. Het IOC staat niet boven de wet.'

Propaganda

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois schreef eerder ook al een brief naar de Chinese ambassadeur in Brussel, waarin hij benadrukte dat de Vlaamse vlag geen element van politieke propaganda is. 'Een verbod op de vlag van de grondwettelijk erkende deelstaten van België zou neerkomen op een ontkenning van de institutionele realiteit en van de grondvesten van de Belgische federale staat', schreef de minister nog.

Filip Dewinter, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams parlement, zei eerder al 'bijzonder verbolgen' te zijn over de regel. 'Het is jammer dat de Vlaamse leeuw tijdens de Spelen op geen enkele wijze aanwezig of voor de kijkers zichtbaar zal zijn', aldus nog Dewinter.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert