zaterdag, juli 19, 2008

De drie Narren van Laken

Het staatshoofd der Franstaligen heeft drie personen aangesteld om te bemiddelen in de communautaire crisis: Karl-Heinz Lambertz (PS), Raymond Langendries (CDH) en de beruchte “Ridder” Xavier de Donnea (MR).

Over de eerte: Karl-Heinz, kunnen we kort zijn. Hij is de minister president van de Duitstalige gemeenschap (75.000 inwoners uit de Oostkantons). Het is een wereldvreemde unionist met ideeën uit de vorige eeuw, weggeplukt als het ware uit een museum van madame Tussault.

Maar vergis u niet, het is een keiharde PS’er die het klappen van de zweep kent en onderhorig is aan Rudy De Motte en het slaafje van Elio Di Rupo. Hij zal alleen de staat willen hervormen in de zin van een federale kieskring en het herfederaliseren van bevoegdheden.


De tweede, Raymond is een grijze mus bekend als voormalig kamervoozitter, en burgemeester van Tubeke, vooral geïnteresseerd in voetbal en voor het overige een trouwe vazal van Milquet en konsoorten dus een nieuwe mijnheer “NON”. Het is ook een echte belgicist met heimwee naar de jaren 50 van vorige eeuw.


Nummer drie de “ridder” is echter van een ander kaliber. Het is de gebuisde burgemeester van Brussel en in feite een crypto FDF’er, hartstochtelijk voorstander van “Le tres grand Bruxelles” en het archetype van de oude landadel.

Vergeet niet dat dit heerschap enkele weken geleden in volle crisis aanwezig was op een bijeenkomst van het FDF in de rand, waar de benoeming van de drie FDF burgemeesters en de uitbreiding van Brussel werd geëist en natuurlijk de beruchte corridor.


En deze drie mensen moeten de staatshervorming nieuw leven inblazen? Het is echt belachelijk dat CD&V dit als een goede zet van het staatshoofd beschouwd. Het is duidelijk, het ontslag van Leterme was maar om te lachen, hij wil gewoon verder doen zonder communautair gezeik en de staatshervorming komt er wel van zelf met St Juttemis … dus nooit, ha ha.

Goede Klauwaertvrienden nog nooit was het verraad aan de Vlaamse zaak zo groot.


Dat de lankmoedige Vlaming dit blijft slikken is voor mij onbegrijpelijk.

Zijn we dan toch een klootjesvolk? Ik ben intriest en durf er niet aan denken.

O ja, het parlement mag volgende week geen vertrouwensstemming uitvoeren, het is alsof Leterme vergeten is dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, maar ja, ook dat is Belgische democratie.


Jan zonder Land
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert