maandag, mei 12, 2008

Wilders wil fusie tussen Vlaanderen en Nederland

De Nederlanse politicus Geert Wilders pleit voor een fusie tussen Vlaanderen en Nederland. In een interview met de krant De Telegraaf vraagt hij aan de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende om contact te leggen met Vlaams minister-president Kris Peeters.

De aanleiding voor Wilders zijn oproep is de recente politieke crisis in verband met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Voor Wilders is het duidelijk dat Vlamingen en Walen elkaar beu zijn.
De Vlamingen hebben ook meer gemeen met Nederlanders dan met Walen, vindt Wilders. Vorig jaar bleek uit een opiniepeiling dat 60 procent van de Nederlanders een fusie met Vlaanderen wel ziet zitten.
Wilders vraagt de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende om contact op te nemen met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en te praten over een nieuwe unie.
Voor de Nederlanders ziet Wilders alvast een pak voordelen: het inlijven van de haven van Antwerpen, extra werkgelegenheid, een goed schoolsysteem en lagere belastingen.
Wilders pleit voor een referendum in Vlaanderen en Nederland over een eventuele fusie. Wilders benadrukt wel dat hij alleen vreedzame bedoelingen heeft. Hij wil enkel een vrijwillige hereniging.

 

De optie van een fusie tussen Nederland en Vlaanderen moet overwogen worden. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders maandag in een interview met De Telegraaf. Wilders zegt dat de Vlamingen en de Walen elkaar zat zijn. Een fusie zou bovendien economisch goed zijn.

"Nederland krijgt er de haven Antwerpen bij, een luchthaven, we hebben cultureel veel met elkaar gemeen, het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, het zou ruimte geven, hun schoolsysteem is goed, de belastingen zijn lager", zegt Wilders. "Dus laat premier Balkenende eens met zijn Vlaamse collega gaan praten om te kijken of er een nieuwe unie kan ontstaan." De PVV-voorman benadrukt dat een fusie wel vrijwillig moet zijn. "Het is niet de bedoeling dat we een of ander korps naar het zuiden sturen." Wilders stelt voor een referendum uit te schrijven in Nederland en Vlaanderen.

Toenadering tussen de PVV en het Vlaams Belang ziet Wilders niet zitten. Hij zegt in de krant niets met deze partij te maken te hebben, 'helemaal niet met buitenlandse partijen'. Wel zegt Wilders dat zijn partij zich oriënteert op de Europese Verkiezingen van volgend jaar. Bij welke fractie de PVV past, weet hij nog niet.

In het interview gaat Wilders ook kort in op de verschillen tussen zijn partij en die van Rita Verdonk. "Wij hebben een mening waarvoor we steun zoeken en niet andersom. De PVV staat ergens voor. Wij gaan niet onze mening veranderen als veel mensen dat plots doen."

diets eedverbond

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert