zondag, mei 06, 2007

Mars voor de onafhankelijkheid

Zondag 6 mei begaf het trouwe Vlaamse publiek zich weer naar de Vlaamse rand rond Brussel. Plaats van afsrpaak was Sint-Genesius-Rode, de meest bedreigde der faciliteitengemeenten.

Vanuit onze middelgrote stad met socialistisch burgemeester vertrok een bus, die ingelegd was door een plaatselijke Vlaamse kring. De typische Klauwaert-humor kwam weer boven in de bus.

Bij het binnenrijden van Sint-Genesius-Rode kwam er een eerste kennismaking met de ordediensten. Rumoer en hilariteit ontstonden in de bus toen men een waterkanon zag, met daarin een dienaar van de staat die een dutje aan het doen was op zijn stuur.

Bij het uitstappen werd onmiddellijk het nodige propagandamateriaal aangereikt om de mars voor de onafhankelijkheid te verfraaien. De helikopter van de politie vloog voor de eerste maal over en bleef voor de rest van de dag voortdurend aanwezig in de lucht.

Gezinnen met kinderen, studenten, mandatarissen van politieke partijen, het taalaktiekomitee waren aanwezig: een vertrouwd beeld voor de Vlaamse militant. De betoging vertrok. Voor wie niet zo bekend is met de slogans zullen we er hier een paar op een rijtje zetten:

"Verhofstadt of Barabas? - BARABAS !"

"België dood, Vlaanderen groot !"

"Voor Vlaanderen: alles, voor Belgiekske: nikske !"

"Cyaankali voor het FDF !"

"Vlaamse agenten, deserteer !"

"Walen buiten !"

"België barst !"

"Rode Vlaams"

"Waalse/Franse ratten, rol uw matten !"

En dan zijn er nog de traditionele liederen uiteraard...

De betoging verliep vlot tot er een oponthoud was, omdat de politie in de weg stond, met een waterkanon en paardjes... Dan liep de betoging, bij het gemeentehuis, langs een dubbele erehaag van agenten van de oproerpolitie, met helm, wapenstok en schild. Barricades verhinderden dat we niet zouden gaan waar we niet mochten. De mars werd trouwens scherp in de gaten gehouden door verschillende agenten met camera's. Zoals Tijl Uilenspiegel zou doen, werd er voluit gelachen met dergelijk machtsvertoon. De Vlaamse militanten lieten het niet aan hun hart komen. De meesten zijn zo'n dingen ondertussen wel al gewoon.

Op het VRT-nieuws sprak men ’s avonds van een Voorpost-actie met 1.500 manifestanten. De organisatie was wel degelijk in handen van het KVHV. De VRT-journalisten hebben dan ook dezelfde werkgever als de aanwezige politiediensten…

Het VTM-nieuws was objectiever.

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert