zaterdag, januari 06, 200730 December 2006


ETA verbreekt bestand met aanslag


De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft met een bomaanslag vanochtend op het
vliegveld van Madrid een einde aan het zelf afgekondigde bestand gemaakt. Een bom ontplofte in een parkeergarage, waarbij 19 mensen gewond raakten. Eén persoon wordt vermist. Vlak voor de explosie was de politie door de terreurbeweging telefonisch gewaarschuwd voor de aanslag. De ETA had het bestand op 22 maart afgekondigd. Premier Zapatero stelde na de aanslag oppositieleider Rajoy op de hoogte. Die is tegen het vredesoverleg tussen de regering en de ETA. Later vandaag geeft Zapatero een persconferentie.

Bron: http://www.nos.nl

ETA (Euskadi Ta Askatasuna - Baskenland en Vrijheid) kondigde op 22 maart van het jaar 2006 een bestand af naar het voorbeeld van het staakt-het-vuren van het IRA (Irish Republican Army) in Noord-Ierland. Dit bestand hebben de Baskische volksnationalisten nu zelf verbroken door de bomaanslag. De Spaans-nationalisten vieren hoogtij: "Driewerf hoera!", de neofranquisten hebben een nieuw excuus om de onderhandelingen voor meer autonomie te blokkeren. ETA schiet in zijn eigen hand door de bomaanslag en in de hand van heel het Baskische volk. Misschien is het tijd dat de Baskische afscheidingsbeweging zin voor realiteit krijgt om door daadkracht en dialoog meer rechten voor hun volk trachten te bekomen. Wie nu wint zijn de opvolgers van generaal Franco, de Spaanse monarchie en de franquistische Partido Popular. Laat het Baskische volk zegevieren, zodat het offer van Guernica en van de jaren vol slachtoffers van zinvolle bevrijdingsstrijd niet voor niets geweest zijn. Dan zal de eik van Guernica, het symbool van het Baskische volk, weerom bot schieten en is de lente van het Baskische volk aangebroken.

Niet dat ze mij verstaan of zouden willen verstaan, maar ik wens de leiders van de ETA in 2007 strategisch en misschien zelfs diplomatisch inzicht, teneinde de bevrijding van het Baskische volk te bewerkstelligen.

Euskadi Ta Askatasuna !

N.B. Het is niet de bedoeling dat deze weblog de blog der complotten wordt, maar het valt toch niet uit te sluiten dat de aanslag niet het werk van de ETA was, dan wel van groeperingen die de ETA in het slechte daglicht willen stellen -wie weet zelfs met steun van bepaalde Spaanse krachten uit hogere kringen- ofwel van een splintergroep van de ETA.

Aansluitend bij dit onderwerp, volgende link: Vrede voor Baskenland


Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert