dinsdag, april 17, 2007

Persmededeling TAK & VJO : Delitraiteur verfranst Vlaams-Brabant

Vandaag (15/4) hebben mensen van Jeugdhuis De Klomp/Vlaamse Jongeren Overijse en het Taal Aktie Komitee hun inkopen gedaan in de Delitraiteur te Overijse. We zijn afgegaan op het feit dat Delitraiteur in 2006 van Fedis, de Belgische federatie van de distributiesector, de Mercurius-prijs in ontvangst mocht nemen wegens het “originele winkelconcept.”

We hebben vast gesteld dat Delitraiteur Overijse inderdaad een wel heel origineel winkelconcept hanteert. In de Vlaamse gemeente Overijse worden klanten er in het beste geval aangesproken in het Frans en het Nederlands, in het slechtste geval enkel in het Frans. Een aantal personeelsleden van Deli spreekt bovendien geen of nauwelijks Nederlands.
De problemen bij Deli zijn niet nieuw. In april 2002 stonden T.A.K. en Vlaamse Jongeren hier ook al. Jammer genoeg is er sindsdien niet veel ten goede veranderd, ondanks herhaalde klachten, ook namens het gemeentebestuur. In de lente van vorig jaar beloofde de hoofdzetel van Deli dat het winkelpersoneel van de vestiging in Overijse vanaf september 2006 een opleiding Nederlandse taalles zou volgen. Hier bleek niets van aan.
Eind februari 2007 kwam de hoofdzetel met een nieuwe belofte. Een nieuwe zaakvoerder had de winkel overgenomen en de man zou vastbesloten zijn enkel tweetaligen aan te werven. Anderhalve maand later, stellen we jammer genoeg vast dat de klanten nog steeds vaak uitsluitend in het Frans aangesproken en bediend worden. De nieuwe uitvoerder maakte evenmin zijn belofte waar om contact op te nemen met het gemeenbestuur om samen een oplossing uit te werken.
In deze omstandigheden kunnen we onze inkopen dus jammer genoeg niet betalen (een 10-tal goed gevulde winkelkarretjes werd “geparkeerd” voor de kassa). We zullen dit pas doen op het ogenblik dat - Delitraiteur de mensen als eerste begroeting uitsluitend in het Nederlands aanspreekt. Zo ondersteunt Deli het Nederlandstalig karakter van de gemeente. - Delitraiteur uitsluitend Nederlandskundig personeel te werk stelt.

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert