Di Rupo: "Laat ons over toekomst België praten"
17/08/2007 14:12
In een interview met Le Soir zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo dat hij bereid is om met de andere Franstalige partijen te praten over de toekomst van het land. Voorlopig wil hij echter nog niet tussenkomen in de onderhandelingen tussen de oranje-blauwe partijen. Het Vlaams Belang pleit dan weer voor een splitsing van Vlaanderen en Wallonië.
Een gesprek tussen de Franstalige partijen zal volgens Di Rupo de kans bieden om de partijgrenzen te overstijgen en "te discussiëren over essentiële zaken zoals de toekomst van België".
De PS-voorzitter heeft de indruk dat geen enkele Franstalige partij de Vlaamse communautaire eisen zal aanvaarden en dat de Franstaligen een vrij duidelijke visie hebben over wat haalbaar is. "Als Milquet en Reynders menen dat het nuttig kan zijn om de andere Franstalige partijen te ontmoeten, zijn wij daartoe bereid", zegt hij.
Grote institutionele hervormingen inzake fiscaliteit, justitie, gezondheidszorg of de spoorwegen zouden volgens Di Rupo gevaarlijk en schadelijk kunnen zijn voor de Franstaligen.
"Scheiding van Vlaanderen en Wallonië voorbereiden"
In een reactie op de breuk die is ontstaan bij de onderhandelingen op Hertoginnedal stelt het Vlaams Belang dat de Vlaamse partijen het Belgisch denkkader moeten verlaten en de scheiding van Vlaanderen en Wallonië voorbereiden. Zo meldt het persagentschap Belga. "Met deze Franstalige politieke kaste, die de Belgische constructie enkel gebruikt voor het eigen profijt, valt geen land meer te bezeilen", aldus partijvoorzitter Frank Vanhecke.
Voor Vlaams Belang is het antwoord van de Franstalige oranje-blauwe partijen "schandalig en onaanvaardbaar", maar niettemin zegt de partij niet verwonderd te zijn over de tegeneisen. Het is een beproefde strategie: men wil van geen staatshervorming weten en dus leggen de Franstaligen onaanvaardbare eisen op tafel, luidt de redenering.
"Blij dat Vlamingen niet gezwicht zijn"
Spirit-voorzitter Geert Lambert vindt dat de Franstalige regeringsonderhandelaars met hun voorstellen de logica van het constructief federalisme hebben verlaten, waardoor een situatie ontstaat waarin gemeenschappen tegen elkaar worden opgezet. Hij verwijt de Franstaligen een arrogante houding en is tevreden dat de Vlaamse partijen niet zijn gezwicht voor hun "hooghartige strategie".